Vad måste jag tänka på när jag väljer en idealisk värmare för husbilar?

Camper van with Nordic lights

Att resa till dina favoritskidresmål och sova i en husbil är bekvämt och roligt, men du kommer säkert att behöva en värmare för att vara bekväm. De första sakerna att tänka på är energikällan, husbilens storlek och var man ska installera en extra enhet. Några av de vanligaste energikällorna för uppvärmning av husbilar är el, propan och diesel.

Elektriska rymdvärmare är billiga att köpa, men använder för mycket ström

El är uppenbarligen lite utmanande om du går ur nätet under en längre tid eftersom du kanske kan köra värmaren bara i några timmar innan det tömmer batteriet. Elektriska rumsvärmare kräver ingen installation och de passar i ett litet utrymme, men du måste vara extra försiktig så att du inte välter dem. Om du har en fast strömförsörjning, till exempel en solgenerator, eller kan ansluta till ett eluttag varje natt, kan el vara ett alternativ eftersom elektriska värmare i allmänhet värmer utrymmet snabbt och producerar torr värme.

Propanvärmare kräver inte 12 V ström men orsakar kondens

Propanvärmare kan kosta lite mer än elektriska värmare, men de är vanligtvis billigare att köra totalt sett och de är kraftfullare. De kräver inte användning av ett 12 V batteri och propan är ganska lätt tillgängligt för påfyllning. Värmen som genereras från en propanvärmare är dock inte torr. De avger fukt i luften och lämnar kondens på fönster och ytor. Fuktig varm luft är inte lika bekväm som torr luft och inte lika användbar för att torka dina utomhusutrustningar. Med tiden kan det till och med leda till problem med mögel. Den viktigaste faktorn att komma ihåg är att en propantank alltid läcker lite och kräver att du installerar den säkert utanför skåpbilen och har ett kolmonoxidlarm inomhus för säkerhets skull. Tanken måste säkras ordentligt för olika terräng och höga hastigheter på motorvägarna. Om du vill resa till iskalla destinationer rekommenderas inte propan. Det är inte troligt att din propantank skulle frysa, men propanvolymen inuti tanken skulle krympa och tappa tryck och det skulle inte kunna nå brännaren, vilket innebär att du i princip inte skulle kunna använda din värmare. Diesel, till exempel, skulle hantera kalla temperaturer bättre än propan.

Dieselvärmare är de mest energieffektiva men kräver mer avancerade installationskunskaper

Det mest energieffektiva alternativet skulle vara en dieselvärmare, som ofta är det populära valet i husbilar när de används under alla fyra säsonger. Diesel är lätt tillgänglig nästan överallt och när bränslet matas direkt från skåpbilens tank behöver du inte komma ihåg att kontrollera några andra tankar. Bränsleförbrukningen hos Wallas -värmare är så låg att du kan hålla dem igång under en längre tid utan att oroa dig för tankning. I genomsnitt bränner en Wallas -värmare 5 liter (1,3 gal.) På 24 timmar. Eftersom Wallas-värmare är värmeelement med extremt låga utsläpp avges en mycket liten mängd avgas och riktas utåt, men du bör fortfarande aldrig köra värmaren när skåpbilen står parkerad i ett slutet utrymme.

En dieselvärmare behöver 12 V strömförsörjning, men elförbrukningen är också mycket låg. Wallas värmare kräver 11-13 ampere för att starta, men när värmaren är igång behöver den bara cirka 0,5-4 ampere. Även om en dieselvärmare kan vara dyrare än en elektrisk eller en propanvärmare, kommer du att spara i längden. Tänk också på att Wallas värmare har en borstlös fläktmotor, det kräver mindre service än många andra alternativ på marknaden.

När du väljer en Wallas -värmare, kom ihåg att de flesta Wallas -värmare främst är marina värmare, men de fungerar lika bra i husbilar. Eftersom de är marina produkter kan de dock endast installeras i husbilar som eftermonterats. Wallas värmare är lämpliga för husbilar också för att de justerar förbränningen på höga höjder. Wallas -modellen, som främst är utformad för fritidsfordon och kan installeras i nya husbilar är XC Duo.

En installation av dieselvärmare kräver lite mer erfarenhet än en elektrisk eller propanvärmare, varför vi rekommenderar att alltid diskutera olika alternativ med en professionell Wallas-distributör för att se till att installationen utförs enligt Wallas instruktioner och landsspecifika föreskrifter.

De smartaste lösningarna är två-i-ett-värmealternativ

Speciellt för husbilar där utrymmet är begränsat är de smartaste lösningarna två-i-ett-värmealternativ. Wallas XC Duo är en spis och en varmluftsvärmare i en enhet speciellt utformad för husbilar. Det tar väldigt lite plats och har en elegant modern design. Denna typ av mångsidig produkt sparar installationstid, vikt och utrymme. Ett annat smart sätt att värma upp din husbil är en kombination av luft-varmvattenberedare. Wallas Viking Combi är främst en marin luftvärmare, men den värmer upp vatten samtidigt. Det är bekvämt att ha varmt vatten för grundläggande sysslor när du är borta från elektriska laddstationer, men för heltidsbostad utanför nätet måste du överväga något mer omfattande.

Som du kan se finns det många aspekter att tänka på innan du gör din investering. Det är alltid ett smart val att först diskutera alternativen med en Wallas -distributör för att se till att du får tillräckligt med värmeeffekt och att du inte får något du inte behöver.

Leave your contact details