Mitä tulee huomioida retkeilyauton lämmittimen valinnassa?

Camper van with Nordic lights

Yöpyminen matkailuautossa on kätevää ja hauskaa kun matkustat mieluisimpiin hiihtokohteisiisi, mutta tarvitset varmasti lämmittimen pysyäksesi lämpimänä. Lämmitintä valitessa on otettava huomioon energian lähde, matkailuauton koko ja laitteen asennuspaikka. Tavallisimpia matkailuauton lämmityksen energialähteitä ovat sähkö, kaasu  ja diesel.

Pieni sähkölämmitin on edullinen ostos, mutta se vetää akun nopeasti tyhjäksi

Sähkökäyttöiset lämmittimet eivät vaadi monimutkaista asennusta ja ne sopivat pieneen tilaan, mutta jos vietät paljon aikaa latauspaikkojen ulottumattomissa, ne eivät olet kovin kätevä vaihtoehto koska sähkölämmitin kuluttaa akun tyhjäksi muutamassa tunnissa. Jos sinulla on kiinteä virtalähde, esimerkiksi aurinkogeneraattori, tai pystyt kytkemään lämmittimen pistorasiaan joka ilta, sähkö voi olla vaihtoehto, koska sähkölämmittimet yleensä lämmittävät tilan nopeasti ja tuottavat kuivaa lämpöä.

Kaasulämmittin ei vaadi 12 V akkua, mutta tuottaa kosteaa ilmaa

Kaasulämmittimet voivat maksaa hieman enemmän kuin sähkölämmittimet, mutta ne ovat yleensä myös tehokkaampia. Ne eivät vaadi 12 V: n akun käyttöä, ja kaasu on melko helposti saatavilla. Kaasulämmittimestä syntyvä lämpö ei kuitenkaan ole kuivaa. Nestekaasun palamisessa muodustuu noin 15 tilavuusprosenttia vesihöyryä ja se tuottaa kosteutta ikkunoihin ja pinnoille. Kostea kuuma ilma ei ole yhtä mukavaa kuin kuiva ilma eikä niin hyödyllinen ulkovarusteiden kuivaamiseen. Ajan myötä se voi johtaa jopa homeongelmiin. Tärkeintä on muistaa, että kaasutankki vuotaa aina vähän, mikä edellyttää, että se tulee asentaa turvallisesti retkeilyauton ulkopuolelle ja että sisätiloissa on hiilimonoksidihälytin turvallisuuden takaamiseksi.  Lisäksi, jos aiot matkustaa kylmiin kohteisiin, kaasua ei suositella. Ei ole todennäköistä, että kaasusäiliö jäätyy, mutta säiliön sisällä olevan propaanin määrä kutistuu ja menettää paineen eikä se pääse polttimeen, mikä tarkoittaa, että et periaatteessa pystyisi käyttämään lämmitintä. Esimerkiksi diesel kestää kylmät lämpötilat paremmin kuin kaasu.

Diesel-lämmittimet ovat energiaystävällisimpiä, mutta vaativat työläämmän asennuksen

Energiatehokas diesel-lämmitin on suosittu valinta, kun matkailuautoa käytetään ympäri vuoden. Diesel on helposti saatavilla melkein kaikkialla ja kun lämmittimen polttoaine otetaan suoraan matkailuauton tankista, ei tarvitse muistaa tarkistaa muita säiliöitä. Wallas-lämmittimien polttoaineenkulutus on niin pientä, että niitä voi pitää käynnissä pitkään ilman huolta tankkaamisesta. Keskimäärin Wallas -lämmitin polttaa 5 litraa 24 tunnissa. Wallas -lämmittimet ovat erittäin vähäpäästöisiä lämmittimiä, mutta pakokaasun takia ei kuitenkaan koskaan pidä käyttää lämmitintä, kun auto on pysäköity suljettuun tilaan kuten autotalliin.

Diesel-lämmitin tarvitsee 12 V virtalähteen, mutta sähkönkulutus on myös hyvin pientä. Wallas-lämmittimien käynnistyminen vaatii 11-13 ampeeria, mutta kun lämmitin on käynnissä, se tarvitsee vain noin 0,5-4 ampeeria. Vaikka diesel-lämmitin voi olla kalliimpi kuin sähkö- tai kaasulämmitin, säästät pitkällä aikavälillä käytössä. Pidä myös mielessä, että Wallas-lämmittimissä on hiiliharjaton moottori, mikä kestää pitkään ja vaatii vähemmän huoltoa kuin monet muut vaihtoehdot markkinoilla.

Kun valitset Wallas-lämmittimen, muista, että useimmat Wallas-lämmittimet ovat ensisijaisesti venelämmittimiä, mutta ne toimivat yhtä hyvin matkailuautoissa. Koska ne ovat veneilytuotteita, ne voidaan asentaa vain jälkiasennettuna matkailuautoihin. Wallas-lämmittimet soveltuvat matkailuautoihin myös siksi, että ne säätävät palamista korkeissa korkeuksissa. Wallas-malli, mikä on suunniteltu ensisijaisesti vapaa-ajan ajoveuvoihin ja mikä voidaan asentaa uusiin matkailuautoihin, on XC Duo.

Diesel-lämmittimen asennus vaatii hieman enemmän kokemusta kuin sähkö- tai kaasulämmittimen, minkä vuoksi suosittelemme aina keskustelemaan eri vaihtoehdoista Wallas -jälleenmyyjän kanssa varmistaaksesi, että asennus tapahtuu Wallaksen ohjeiden ja maakohtaisten määräysten mukaisesti.

Monikäyttöiset laitteet ovat kätevä ratkaisu

Koska pienet tilat ovat usein haasteena retkeilyautoissa, kannattaa pohtia olisiko järkevää hankkia laite, millä on useampia käyttötarkoituksia. Wallas XC Duo on liesi ja ilmalämmitin samassa laitteessa, mikä on erityisesti suunniteltu matkailuautoille. Se vie hyvin vähän tilaa ja siinä on tyylikäs moderni muotoilu. Tämän tyyppinen monikäyttöinen tuote säästää asennusaikaa, painoa ja tilaa. Toinen fiksu tapa lämmittää matkailuauto on yhdistetty ilma-vesi -lämmitin. Wallas Viking Combi on pääasiassa veneiden ilmalämmitin, mutta se lämmittää vettä samalla. Saat sillä kätevästi lämpimän käyttöveden, kun olet poissa sähkön latausasemilta, mutta kokopäiväiseen sähköttömään asumiseen olisi hankittava muu ratkaisu.

On siis otettava huomioon monta näkökohtaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Aina on hyvä keskustella vaihtoehdoista ensin Wallas-jälleenmyyjän kanssa, jotta saat tarpeeksi lämmitystehoa ja jotta et hanki jotain sellaista mitä et todellakaan tarvitse.

Leave your contact details